I går kväll slog jag in julklappar. Hela nio stycken blev det varav åtta är till barnbarnen och ett till min kära gubbe. Nu har sistnämnd person visserligen köpt sin julklapp själv för säkerhets skull men en och annan liten ändring kan man ju göra för skojs skull. Ledtråd. Skyltar som den här nedanför gör ju honom väldigt intresserad men mer än så avslöjar jag inte. Han kanske läser detta?

 

 

Däremot kan jag ju berätta att det var med viss beslutsamhet han satt i soffan och beställde hem sin bok, alltså den han nu ska få av tomten. Anledningen till detta var en viss farsdagspresent som hans fru förärade honom. Innehållet var inte den efterlängtade boken om motorer som han önskat, utan ett strykjärn. Lite snopen blev han allt, gubben min. Vis av skadan har han nu tagit saken i egna händer men jag gjorde paketet. Hi hi …

 

Men julstämningen. Var är julstämningen? Är det bara jag som liksom tappat den där känslan av förväntan med mera som brukar vilja infinna sig så här i december. I så fall kanske det inte är så konstigt. Idag läste jag Mias blogg och inser att i stan har jag inte varit sedan i mitten på november. De inköp jag gjort har gjorts i min närhet. Längre utflykter än så vågar jag mig inte på just nu vilket ju faktiskt gynnar handeln här. Så förde också det något gott med sig. (Nu ljög jag. Har faktiskt varit på Klingande Julkort, så i stan har jag varit. En fin kväll som absolut inte borde stå inom parentes.)

 

I tomteverkstan har jag suttit desto mer. Några sångpåsar har det blivit och annat smått och gott som jag väl får berätta mer om efter jul. Undrar just om barnbarn uppskattar mormor/farmors hemmagjorda saker eller om det bara är jag och gubben som har roligt när vi gör dom? Klurigt.

 

För övrigt är det många tankar som far genom huvudet dagarna i ända. Inte minst när det gäller det kaos hela världen befinner sig i. Tänk om det fanns en off knapp att trycka på när ondskan bara blir större och större. Här kanske vi har den största orsaken till att julstämningen kommit av sig. Ändå är det väl nu vi behöver den som allra mest. Värmen, gemenskapen, generositeten med mera.

 

 
 
 
Var rädda om varandra där ute. Ge en julklapp till alla du möter. Kanske ett vänligt leende, en hjälpande hand, dela några ord, hälsa på varandra eller vad det nu kan vara. Det är de mjuka klapparna vi behöver mest och många kostar faktiskt inte ett öre. Bara mod och lite fantasi. Då kommer den nog, julstämningen.
 
 
 
Julkramar i stora säckar till er alla.
 
Kram! Kram!
 
 
Maria

 

 
#1 - - Mia:

Tack för de mjuka klapparna som kändes fint. Julkänsla, tja, jag är ganska nöjd med som det är, beror nog mest på att jag är helledig och inte behöver stressa. Kan gå i butikerna när jag vill. I dag, sen förmiddag, var jag på sta´ns köptcentrum A6 och där var det stress och mycket folk. Människor, barnvagnar, kundvagnar, rullstolar - ganska svårforcerat med andra ord på vissa platser. I sådan miljö trivs jag inte, även om jag gillar människor. Drog snabbt vidare. Ska hålla mig till centrum resten av året... ;-)

Svar: Låter som en bra ide. Tycker det är rätt mysigt strosa runt nere i centrum. Där finns mycke nytt att utforska för lantisar, dvs sådana som jag som inte är i stan så ofta. Låter behagligt vara helledig som du skriver. Var rädd om dig och Allt gott!
Maria Bromander

#2 - - anna-lena:

Nä, julstämning, det var länge sedan som jag kände.Kunde jag, så skulle jag dra i väg någonstans, istället för att- som alltid - göra det som förväntas av mig. Avsaknad av barnbarn gör julen än mer meningslös... ja, t.o.m. lite ledsenhetsgörande. Men, men .. jag måste ju ändå uppskatta och vara glad åt d et jag har.... Ha det gott!

Svar: Vad händer om du struntar i vad som förväntas av dig och istället gör det du tycker är roligt och vill med ditt julfirande. Övriga kan ju bidra med sitt. Här har vi någon slags knytkalas i år. Hur det blir återstår att se men huvudsaken är väl att man har roligt och trivs tillsammans. Önskar dig små barnbarn snart. Det är en stor glädje och man glömmer ledsamheterna för ett slag. Julen är allt en komplicerad högtid. Kan inte vara meningen det ska vara så. Allt gott till dig!
Maria Bromander

#3 - - Anonym:

Julstämningen är verkligen svår att finna i år! Kanske både på grund av tragiken i omvärlden och vädret. Jag har svårt att få till stämning utan åtminstone lite frost ute. Men vi får nog vänja oss vid att det är så här det kommer att se ut framöver om nu inte avtalet som skrevs under i Paris kan åstadkomma underverk.
Har inte börjat slå in klappar ännu och inte skickat julkort... men det hinns nog med vad det lider.
Tänk så fint för dina barnbarn att få klappar som ni gjort till dem, underbart!

Många varma julkramar till dig!

Svar: Frost och lite snö. Klart kallt väder och när mörkret kommit ser man snö på marken. Där har vi det. Men men ... Ha det nu riktigt gott. Kram till dig .
Maria Bromander