Det är lite småmysigt att sitta där och småprata om allt mellan himmel och jord medan flitiga fingrar stickar, virkar eller ägnar sig åt något helt annat. Det är ett stick o virk café jag pratar om. Att göra något med sina händer kan vara både roligt och helande men att träffas och umgås är inte mindre viktigt. Allt för många sitter ensamma även i ett litet samhälle som vårt.

 

Någon av de stickande damerna hade varit hos folktandvården och den här gången fanns det till hennes förvåning inte bara gamla veckotidningar i väntrummet. Där fanns en påbörjad stickning och besökarna uppmanades sticka medan de väntade. Vad det hela skulle bli i sista ändan var osäkert men säkert fanns en ide om det eller kanske rent av en dröm. Har ni hört den lilla berättelsen om att Våga drömma.  Den fick vi lyssna på innan det var dags för skinkmacka och julgröt i går kväll

.

Våga drömma.

 

”Skriv en uppsats om dina drömmar.” Den uppgiften har många skolelever fått genom åren, så även Tommy som gick i en liten byskola någonstans i Sverige på 50-talet. Tommy hade mycket att drömma om, men väldigt lite att bygga sina drömmar på. Hans familj var fattig och hade fått flytta ofta eftersom de var tvungna flytta dit där Tommys pappa kunde få arbete. Så Tommy hade få riktiga vänner och var hopplöst efter i skolan. Men drömmar hade han.

 

Den här kvällen slet Tommy hårt med sin uppsats. ”När jag blir stor ska jag bli konstnär och bo i en stuga på landet som jag själv har byggt.” Tommy ritade noggranna skisser hur huset skulle se ut, och han var mycket stolt när han dagen efter lämnade in sin uppsats till läraren.

 

Tre dagar senare fick han tillbaka uppsatsen med ett stort rött C uppe i hörnet. Lägsta möjliga betyg! När lektionen var slut gick Tommy fram till läraren och frågade varför han fått ett C på sin uppsats. ”Det här är en helt orealistisk dröm för en grabb som du. Du är fattig, saknar nästan helt utbildning, har ingen konstnärlig begåvning och vet ingenting om att bygga hus. Om du skriver om uppsatsen med en mer realistisk dröm, så ska jag ompröva betyget.

 

Tommy visste inte vad han skulle göra. Han funderade hela vägen hem, och på kvällen innan han skulle somna frågade han sin pappa vad han skulle göra. Pappan slog sig ner på Tommys sängkant och tittade allvarligt på honom.

”Det är din dröm, Tommy” svarade han.

”Det är du som måste bestämma hur viktig den är för dig.”

Nästa dag lämnade Tommy in samma uppsats igen. ”Du kan behålla betyget så behåller jag min dröm.”

 

Trettio år senare berättade Tommy den här historien för tjugo barn som kommit på besök för en veckas målarkurs.

”Det här berättar jag för er eftersom ni nu sitter i ett hus på landet som jag själv har byggt, och i morgon ska jag visa er utställningen med tavlor som jag har målat. Om ni tittar ovanför den öppna spisen så ser ni min uppsats inramad. Den påminner mig om att jag inte ska ge upp mina drömmar. Och ni ska inte heller låta någon stjäla era drömmar.”

 

                                                                                                    (Citat ur samlingsvolymen ”Det är aldrig kört!”)

 

 

Boken Det är aldrig kört köpte jag för snart 15 år sedan i ett tillstånd av rent trots. Jag skulle minsann visa de där gubbarna på trafikverket, om det så skulle kosta skjortan. Anledningen var att jag kuggat på uppkörningen för en, i mina ögon struntsak. Kommer inte ens ihåg vad det var, bara att jag vuxna människan blev så illa nervös när sur-gubben påpekade felet inte så lite spydigt. Nu är det historia och det var ju faktiskt inte kört. Glada rullar vi numera omkring jag och min Ford när andan fall.

 

 

Låt aldrig någon ta dina drömmar ifrån dig!

 

 

Maria

 

 

 

#1 - - AE:

Att inte få drömma, vad trist det skulle bli.

Svar: Urtråkigt och frågan är om det inte blir meningslöst också? Hoppas allt är bra med dig. Kram Maria
Maria Bromander

#2 - - Mia:

Vad vore livet utan drömmar. Det är nog de som för oss framåt... vi drömmer om vad vi vill göra, se, uppleva eller något annat. Skulle vi inte stagnera utan drömmar?

Svar: Jo, det tror jag verkligen. Att kunna drömma är nog en viktig ingrediens i livet. Hoppas du har en bra helg trots ruskvädret. Allt gott! Maria
Maria Bromander

#3 - - Lotta:

Håller helt med dig! Låt aldrig någon ta dina drömmar ifrån dig!

Svar: Så viktigt. Bovar ska köras på porten omedelbart. :)
Maria Bromander

#4 - - Lotta:

Underbar läsning! Man behöver bli påmind om hur viktigt det är att inte sluta drömma och visa att drömmar kan bli sanna om man vill.
Stick café, så roligt! Min vän har öppnat en garnbutik här i stan. Där kan man komma in när man vill med sitt sticke, sätta sig ner ta en kopp kaffe och sticka eller virka på sitt verk. Två kvällar i veckan kan man komma dit för att träffa andra med samma intresse, få hjälp med sitt krångliga mönster eller för att bli inspirerad av andra. Denna dröm om en butik har min vän haft i många år och jag lovar att hon trodde att den aldrig skulle slå in. Nu är detta stans bästa tillhåll kan jag lova.

ha en fortsatt bra dag!

Kram

Svar: Vilken härlig dröm och tänk att den till sist blev sann.. Låter jättemysigt och måste säga att i en sådan butik skulle jag gärna både jobba och vara kund. Vilket underbart ställe. Vad heter butiken? Kram! Kram!
Maria Bromander

#5 - - Bosse Lidén:

Ett härligt blogginlägg som jag uppskattade mycket. Så sant, så sant. Hoppas läraren levde och fick några bildbevis från drömmen som slog in. Det finns alltid små människor som sticker hål i ballongerna, som viftar med sina pekfingrar, som utnyttjar sin position, som tänker för snävt och saknar medkänsla. Bra att du inte gav upp och fick din "lapp".
Decemberkram Bosse

Svar: Intressant att du kallar dessa människor små. Oftast anser de sig själva vara stora men skenet bedrar ibland. Den dag man anser sig vara stor och veta bäst ska man kanske tänka till en gång extra innan man gör övertramp. Så gick mina tankar. Ha en bra Luciahelg! Kram Maria
Maria Bromander

#6 - - Pernilla:

Jag är en hopplös realist och har sällan haft stora drömmar. Tråkigt? Nja, jag tror jag utvecklade mig själv så för att inte bli besviken.
/P

Svar: Tror man kan drömma realistiskt också och kanske de flesta drömmar är det. Trevlig helg! Maria
Maria Bromander