Nu har vi passerat Gällivare och är många mil därifrån men jag höll faktiskt på att stanna där. De har nämligen en park för barnen där som heter Pluppskogen och där känner jag att en sådan som jag skulle passat alldeles perfekt om jag bara färgat håret blått.
 
Mitt hår är minst sagt ostyrigt just nu och har så varit en tid efter att en väldigt noggrann liten frissa klippte det så kort, så kort att jag kände mig som ett kalhygge. Nu bara jag väntar på att det ska växa ut och medan jag ändå väntar så kunde jag ju haft kanon roligt.
 
Plupp är en av mina favoriter, en liten blåhårig figur som bor i en torvkåta uppe i fjällen vid Blåvattnet. Nu blir dagens gåta vem som har skrivit barnböckerna om Plupp?
 
 
 
Bildresultat för plupp
 
 
Så närmar vi oss Luleå och ett besök i Gammelstads kyrkstad är ett måste. Vi kom till den gamla kyrkan lagom till lunch och fick njuta vacker lunchmusik på orgel. Det är något mäktigt över just orgelmusik framförd på en kyrkorgel trots allt.
 
 

 
Gammelstad består av inte mindre än 408 stugor och nog kan man undra hur livet var när människor träffades här till högtidet och marknader med mera. Vatten behövde de i alla fall.
 
 
 
 
Inne i Luleå tittade vi in i domkyrkan. En riktig koloss. Kommer inte ens rum på kort och ända upp till himlen räcker den. Nästan.
 
 
 
 
Så skulle vi då hitta hem till huset på hjul. Att irra bort sig i en främmande stad är inte speciellt svårt. Man går och går och det går ju bra en sådan skön kväll. Så fick vi syn på en fyr och varför inte fota den när man ändå går förbi. Klick och tro det eller ej där trillade polletten ner och vi visste var vi var. Det skadar inte att stanna upp en stund ibland.
 
 
 
 
I dag har vi passerat Piteå. En vacker stad och här ser ni björkallen upp till den vita träkyrkan. Så fint!
 
 
 
 
Så blev det eftermiddag även idag och vi letade oss fram till en liten gemytlig camping i skogen strax innan Skellefteå. Inte vet jag om en camping kan vara familjär men det är just vad den här är. Trivsamt!
 
 

 
Om jag hade längre ben och vore lite spänstigare kunde jag kanske ta mig ut till ön hoppande på stenar men istället riggar gubben kameran och vi förevigar en skön kvällspromenad på stranden.
 
 
 
 
 
Vill ni ha en gåta till när det gäller det här med hus på hjul. Kastrullresan heter en annan barnbok och frågan är nu vad familjen boken handlar om heter. Kanske du också vet författarens namn. Rätt svar belönas med en liten överraskning och svaren kommer under vecka 28.
 
 
 
Nu tackar jag för en varm och skön dag. Hoppas värmen kommit till dig också.
 
 
Ha det så gott!
 
 
Maria
 
 
 
 
Fina rastplatser och övernattningsplatser kan man hitta utmed de stora vägarna men vågar man sig in och snirkla på skogsvägarna står man rättsom det är i en sådan här underbar glänta utmed Luleälv.
 
 
 
 
Så skön att man bara vill stanna tiden. Dessutom hittar jag en sten i strandkanten som passar ändan perfekt.
 
 
 
 
Allt blir lugnt, så lugnt och vi blir under tiden mätta i magen. Maken har gjort goda mackor medan jag filosoferat på min sten vid vattnet.
 
 
 
 
Här blev det fel men ni får vrida på era plattor, telefoner och vad ni nu tittar på. Finns inte el ladda om den här bilden liksom.
 
 
 
 
Dags att krypa in i huset på hjul för att "ta natta" som de säger i en saga, jag minns inte vilken nu. Kan man sova på en vackrare plats? "God natt alla älgar och andra djur. Jag vet att ni finns där även om ni inte syns."
 
 
 
 
Hoppas ni har mer energi än den här datorn. Annars behöver ni vila och ladda om. Gör det!
Ha det bra alla!
 
 
Maria
 
Efter att övernattat vid en liten sjö vid Klimpfjäll fortsatte vi mot Saxnäs och denna fors. Den heter just Trappstegsforsen och bättre namn får man väl leta efter. Där tog batteriet i kameran slut. Jaha...
 
 
 
Eftersom planerna var att åka genom Norge upp tog vi nu av mot Tärnaby. I just denna kända ort var min plan att inhandla en filt eftersom vi nu ändå var tvungna stanna och fylla på vatten. Ursäkta alla trevliga Tärnabybor men ett tråkigare bemötande har jag inte fått på länge utan att ens själv öppna munnen. Tacka vet jag Hemavan, rena himmelriket. Jag hittade en filt i en gamal hederlig järnhandel, en av den där sorten som bara har allt och har dom det inte fixar dom fram det. "Vatten, naturligtvis, backa bara upp där" blev svaret och så var också det fixat.
 
 
 
 
 
Nu kör vi över gränsen. Lika blött och regnigt men också lika underbart vackert.
 
 
 
 
Dags att övernatta och just denna enda natt i Norge sov jag till dånet av flera sådana här forsar. Var var vi då? Precis bakom en tunnel på E6. Vem kunde ana att detta fantastiska fanns där. Magnus funderade på en morgondusch men kom fram till att det var i kallaste laget.
 
 
 
 
Älgarna hade tydligen hittat platsen för ändå ut på klippkanten fanns det älgspillning. Kanske någon modig älg brukade ligga där och njuta av utsikten och sola om nu vädret var av den sorten.
 
 
 
 
Genom tunnlar, över broar och rätt som det är kommer man fram till en plats som denna med höga bergväggar runt om. Häftigt! Undrar just hur det här med mobiltäckning funkar här.
 
 
 
 
Så är vi framme i Narvik där vi passar på att äta. Inte vet jag vem som gjort denna staty men jag gillar den och det den vill säga. Fin konst de har här i Narvik.
 
 
 
 
Här finns det tomter till salu om det är någon som är intresserad av att bygga sig en hytte. Själv föredrar jag nog lite mer växtlighet av något slag men säkert passar det någon.
 
 
 
Så åker vi över gränsen in till Sverige igen och lanskapet är sig likt ett tag. Men fika smakar gott på de flesta platser på jorden så det blev en kopp kaffe och mazarin där ute på berget.
 
Del ett av dagens gåta vet inte jag svaret på och kanske det mer liknar en uppgift. Jag är nyfiken på vem som gjort den där statyn i Narvik. Del två är vilken svensk skidort jag passerat då jag i skrivande stund befinner mig i Kiruna.
 
Svaren till gåtorna i den här lilla leken kommer nästa söndag den 5/7.
 
Nu ska jag dra filten över huvudet och sova en liten stund innan resan går vidare imorgon. Sov gott!
 
 
 
Maria
 
 
Visa fler inlägg