Första ordet att tolka första veckan 2018 är JULKLAPP. Julklapp, jag har ju inte tagit ett enda kort på en julklapp. Dessutom beslutade vi ju maken och jag att köpa julklapp tillsammans. Det blev tio stycken muggar som heter Eden och är tillverkade av Rörstrand. Varför valde vi då muggar? Jo, de vi köpte i våras, kanske i mars hade en benägenhet att ge ifrån sig ett litet ”klick” då det hälldes varm dryck i dom och så helt utan vidare gick de i två exakt lika stora delar. Vad som hände med den varma drycken förstår du nog. Det var torka eller sörplande slicka i sig det goda som gällde. Vi har nu drygt ett halvår senare sex stycken kvar, alltså hälften. Men det är ju ingen nyhet att man får vad man betalar för. Nu köpte jag ju en bok till mig själv i julklapp också men mer om den senare.

 

 

 

Det här är en av de snögubbar som sitter i vår julgran. Visst ser han lite frusen ut trots att jag försett honom med både mössa och halsduk någon gång i början på 2000-talet. En del av de där snögubbarna som var mitt julpyssel det året gav jag bort i just julklapp. Det är något visst med att ge bort en sak man gjort själv. Det är också något speciellt att få en gåva som någon tillverkat. Det fanns en tid då julklappar så gott som alltid var hemmagjorda. Vanligt folk hade sällan möjlighet handla så som vi gör idag och ibland undrar jag om inte julklappen eller julgåvan som den också kallades var mer uppskattad då. Kanske av både mottagare och givare. Vem vet?

 

Boken jag köpte helt spontant där i bokhandeln dagarna innan jul var Dagar av ensamhet av Elena Ferrante.  En roman runt en skilsmässa och främst då kvinnan Olgas reaktioner. Hennes sorg övergår till sist i vrede men jag vill påstå att detta är en beskrivning av en desperat människa som befinner sig i chock. Bitter och förtvivlad. Ilsket ser hon hur hennes eget liv fått stå tillbaka. Hur hon tillåtit sig styras av Mario, barnens pappa. Men så äntligen ser man som läsare till sist hur hon sakta men säkert tar sig ur sitt tillstånd. Här spelar den försynte och vänlige musikern på våningen under en roll.

 

Jag har varit nyfiken på denna författare och kanske mest då böckerna om Elena och Lila. Därav detta spontana köp som blev en besvikelse. Säkert passar boken någon annan läsare bättre och det är bra. Själv kommer jag gå till biblioteket nästa gång jag vill utforska en författare. Biblioteket är en fantastisk möjlighet och kanske jag skulle titta in och se lite närmare på Elena och Lila där ändå. Alla är värda en andra chans, eller hur.

 

Nu ska jag gå ner och sätta mig vid granen och njuta av en kopp te och en apelsin. Kanske det blir några varv på sticket om andan faller på.

 

Trevlig helg o Allt gott! 

 

Maria

 

 

 
#1 - - Ditte:

Så fin snögubben är i granen. Och så roligt att du kan få till det så bar med dina händer. Visst är det så att det är roligt att få julklappar som någon annan gjort och likadant att ge det man tillverkat. Tyvärr är min förmåga här ytterst begränsad, men så är det. I varje fall gläds jag över att få det andra har gjort till mig.

Vlken bar julklapp ni gab er själva. Klart irriterande med koppar som spricker.

Elena Ferrante har jag också läst, men har inte ännu fatstnat. Har prövat med två böcker. Och biblioteket är ju en bra uppfinning...

Ha det gott!
Kram!


Svar: Alla är vi bra på olika saker. Det är nog det som är det fina även om det inte alltid känns så. Tyvärr pysslar jag inte så mycket längre men det är ju inte försent börja igen. Du är fantastisk på många områden. Språk är ett av dom misstänker jag. Ett ämne jag sörjer jag inte behärskar bättre. Kram Maria
Maria Bromander

#2 - - Mia:

Jag har faktiskt köpt en bok av Elena Fernante för något år sedan ungefär - och inte läst den! Det dyker alltid upp annat som känns mer angeläget. Biblioteket rekommenderas starkt! :-)

Svar: Så är det. Finns en del böcker i hyllorna som faktiskt inte blivit lästa här heller. Borde kanske göra inventering eller går jag till biblioteket istället. :) Ha det så gott!
Maria Bromander

#3 - - Helen:

Vilken fin snögubbe, jag kan tänka mig att de var uppskattade som julklappar. Egentillverkade julklappar är så roligt att både ge och få. Så trist att boken var en besvikelse, som du säger är biblioteket fantastiskt, speciellt om man inte riktigt vet om boken är värd att läsa.

Svar: retar mig mest på att det fanns så många andra bra böcker i affären jag kunde köpt istället. :) Ibland blir det tokigt men vad betyder det om hundra år. Ja, funderar på om man kanske kunde satsa mer på att göra egna presenter men det är ju den där tiden. Hmmm... Allt gott!
Maria Bromander

#4 - - Eva på Seniorvinklat:

Ursöt snögubbe. Håller med dig om just den Ferranteboken. Hennes övriga tycker jag dock är fantastiska.

Svar: Låter bra. Då går jag och lånar dom. Ha det så gott!
Maria Bromander

#5 - - Anki:

Beundrar händiga människor som kan skapa med garn, nål och tråd - själv är jag född "med tummen mitt i handen" :) En fin snögubbe och säkert blev de du gav bort uppskattade julklappar.
Jag har läst ett par böcker av Ferrante, men trots alla lovord och fin kritik, så är det inte någon favoritförfattare.
Kram

Svar: Tummen mitt i handen har du inte när det gäller att fota iallafall. Nej, recensioner av olika slag kan man inte riktigt lita på. Kram på dig!
Maria Bromander

#6 - - Anne-Mari:

Koseleg snøgubbe i treet.
Elena Ferrante skriv gode bøker, håpe den du
har er av same slaget.
Godt nytt år !
helsing Anne-Mari

Svar: Detsamma önskar jag dig. Maria
Maria Bromander

#7 - - By blixtra:

Gullig snögubbe i granen och ja, han ser lite frusen ut. :-)
Så snopet med muggarna som gick sönder i två delar. De kanske bara var gjorda för "kalla drycker". ;-)

Svar: ☺ man vet aldrig. Hmm...
Maria Bromander

#8 - - Pernilla:

Egengjorda saker är absolut de mest värdefulla. Det är en väldigt fin snögubbe du har.
/P

#9 - - Gemsofmylife/Mrs Susanne:

Vilken underbar bild på en vacker julklapp egengjorda saker är alltid speciella
TACK OCH KRAM

Svar: Tack för ditt engagemang och den här lilla leken som roar och sätter piff på tillvaron. :) Allt gott!
Maria Bromander