Godaste rabarberpajen.

Publicerat i: , recept knäckig rabarberpaj
Efter en lång arbetsvecka kan vi behöva unna oss något gott. Rabarberna är som bäst så om du tycker om sådana så kommer här recept på en underbart god paj. Själv gjorde jag också några att stoppa i frysen för kommande behov. Bra att ha om det skulle dyka upp oväntat besök så att säga.
 
 
   
 • Knäckig rabarberpaj.
   
  Ansa och skär 500 g rabarber.
   
  Blanda de torra ingredienserna. 2 dl havregryn, 2 dl socker, 1 3/4 dl vetemjöl, 1 krm vaniljsocker och 1/2 tsk bakpulver.
   
  Smält 125 g smör och blanda ner 1/2 dl vispgrädde och 1/2 dl sirap.
   
  Rör ner de torra ingredienserna i vätskan och låt koka upp lätt.
   
  Klicka ut massan över rabarberna som lagts i formen. Grädda i ca 175 graderca 30 min eller tills den fått färg och rabarberna "puttrar".
   
   
   
   
   Tydligen var jag i baktagen för det blev några hålkakor också. Nog borde jag baka oftare för det smakar mycket bättre. Troligtvis är det nyttigare också.
   
   
  God helg önskar jag er alla och Lycka till med pajen!
   
   
  Maria
   

 

Med Norton till Kohagen.

Publicerat i: Vardagen Grimstorp Änglagård 3
 
 
Sol och vackert väder inbjuder till utflykt. Dessutom har vi lärt oss att i år måste man passa på innan stora mörka moln och regn kommer. Kaffet bryggs, fikat packas och så på med alla mc kläder innan det är dags stampa igång gubbens favoritcykel. Tanten, det vill säga jag placeras där bak och sen bär det iväg. Norton som han heter cykeln är allt en go liten motorcykel även om han nästan känns som en moped modell större.
 
 
 
 

Målet var Kohagen vid Grimstorp i Sandhem. Nu ska ni inte tro gubben stannade för att parkera och gå de sista hundra metrarna. Nej, med en protesterande kärring där bak susar han rätt in i den gröna härligheten. För mig själv undrade jag om jag var tonåring eller 50+ eller vad som höll på att hända. Men man blir nog aldrig för gammal för sådant här. Hoppas bara inte en arg markägare dyker upp med långa kliv. Det är i sådana fall min gamla klasskamrat. Fast han var alltid snäll men det var ju då.

 

Så gott som varje skoldag under sex års tid åkte vår skolskjuts först till Grimstorp och släppte av barn innan den fortsatte hem till mig. Tråkigt ibland, roligt ibland men bäst av allt, vägen är fortfarande lika vacker och i stort har inga förändringar gjorts. Här utsikten vi njöt av till kaffet.

 

 
 
 
 
 
Grimstorp är nu inte vilken plats som helst på jorden. Det var här Änglagård 3 spelades in. På bloggen jag länkat till finns också bilder från andra platser som är med i filmen. Här är sidan till Grimstorps herrgård där det också finns mycke att läsa och upptäcka. Ofta blir man hemmablind men nog finns det en hel del att se i min bardoms trakter också.
 
 
 
 
 
Dags att packa ihop och börja dra sig hemåt på krokiga små vägar. Det mulnar men se vem som står här i gräset och lyser. Så fina de är och lagom till Mors dag precis som det ska vara. Mmm... Tyvärr är bara mobilen med men det får duga.
 
 
 
 
 
Vill du uppleva den här bygden i bokform kan jag rekommendera en riktig pärla.  Änglagårdsbygd av Agneta Tjäder. Till sin hjälp har hon den fantastisk fotografen Jan Tove. Jag mer eller mindre snubblade över den på bibblan igår och blev bara facinerad. Kombinerad foto och text bok som speglar stämningen och gör levande.
 
 
 
Allt gott denna dag mina goda vänner!
 
 
 
 

Morgonpromenad.

Publicerat i: Vardagen

 

 

Idag väljer jag att sitta inne och titta ut en stund till. Regnigt och blött är det så varför inte tänka tillbaka på gårdagens morgonpromenad. Den blev både skön och lång även om det såg lite osäkert ut vid start.

 

 

 
 

Hit till den "stora hamnen" i vårt lilla samhälle hände det att jag och barnen tog med oss fikakorgen när de var små. På den tiden hade jag dagbarn och jag minns särkilt en av mammorna som kom för att hämta just en sådan dag. Hon stod som ett levande frågetecken när barnen ivrigt berättade att idag hade de varit i hamnen och de hade haft med fika och, och, och … De tog om det och föräldern gissade om och om igen och till sist rätades frågetecknet ut och bitarna föll på plats. Så kan det bli när en dagmamma låter fantasin leka på en helt vanlig liten båtplats.

 

 

 
 
 
Nu är badbryggan på plats. Stenen ligger där som en stor vän även i år och nog tror jag den väntar på värmen precis som jag. En sak till väntar den på, alla badande barn och vuxna. Sommar, sommar snart är den här!
 
 
 
 
 
Om jag har riktig tur råmar dessa fina kossor så jag hör det ända hem till mig. Som idag när jag hämtade tidningen. Då blir det så där varmt inombords ni vet men så är jag ju en riktig "bonnaunge" också.
 
 
 
 
 
 
Vad döljer sig bakom denna krök måntro?
 
 
 
 
 
En bild kan aldrig säga hela sanningen men kanske ni kan ana hur vackra de är där de står i ett helt vanligt  sumpigt dike. Jag aktar mig noga för att inte trilla i och bli smutsig. Precis så är det i livet många gånger. Det allra vackraste, viktigaste hittar man i de mest oväntade situationer. Kanske hos människor vi rent av ser ner på.
 
 
 
 
 
Sådana här tussar finns det mycket av i skogarna här. Nu har jag lärt mig att det heter skägglav så inte var jag helt fel ute när jag sa till ungarna att det var trädens skägg. Skägg var just vad vi gjorde av det ibland när vi pysslade. Finns mycke pysselmaterial  även i skogen.
 
 
 
Nu ska ni ha en bra dag och själv ska jag leka med symaskinen och några bitar tyg.
 
Allt gott!
 
 
Maria
 
 
Visa fler inlägg