Ask.

Publicerat i: fotoutmaning
Då lämnar jag förra veckans ord, läser som ju resulterade i flera ordspråk från en gammal bok. Tror jag serverade er för många eller så gillade ni inte min utmaning. Men det finns fler kapitel att utforska. Jag var bara inne i två av de 31 kapitlen. Hur som helst så övergår jag nu till veckans ord i Sannas fotoutmaning som är ASK.
 
Någonstans i mitt hus ska det finnas en gammal snusdosa av silver. Febrilt har jag letat men kanske jag drömt alltsammans. Den är åtminstone inte i den gamla kommoden som jag trodde. Däremot hittade jag den här gamla lådan med ett par väl använda glasögon i. Kan lådan varit en cigarrlåda?
 
 
 
En av barnens avdankade prylhyllor sitter nu på väggen i mitt sy-rum. Uppenbarligen har jag en förmåga att samla på mig både nya och gamla små saker som slår an en sträng i hjärtat. I det här fallet är det tablettasken som är intressant. Viol var en favorit och även om denna ASK är nytillverkad har den samma utseende som när jag var liten.
 
 
 
 
Kanske jag var fyra år eller lite äldre. Jag och syrran fick i alla fall vara ute i trädgården själva och även om jag blivit tillsagd se efter min lilla-syster tror jag vi var rätt övervakade genom fönstret. Det är inte mycket som undgår en mors ögon.
Så gott som varje dag gick farbror Isak, vår granne till höger på gatan och handlade i affären som låg till vänster om huset där vi bodde. Barn lär sig snabbt och det dröjde inte länge förrän vi listat ut att han så gott som alltid köpte en tablettask med sig hem. Tyvärr var det Salta katter men i alla fall bättre än inget. Bjöd gjorde han gärna och det kan man ju förstå när det står två söta flickor vid staketet med bedjande ögon. Än idag kommer jag ihåg mammas stränga tillsägelser men det är ju oartigt inte smaka när man blir bjuden eller ... kan det varit så att vi, jag menar jag tiggde lite smått ibland. Hur som helst började mamma hålla koll, så gott det gick på när farbror Isak gick och handlade. Hoppas han hade några Salta katter kvar till sin fru tant Gunhild då han kom hem.
 
 
 
Att hitta en ASK är inte heller lätt eftersom de tydligen inte är så omtyckta. "Askar är inga vackra träd, dom tog vi ner för några år sedan" var en kommentar jag fick. Till sist hittade jag i alla fall en tilltufsad ASK vars dagar troligtvis inte blir så många till. Nu sitter jag här och tänker att helt värdelösa kan de väl ändå inte vara. Tänk så roligt jag haft med deras näsor både som barn och vuxen och träskor, visst är de tillverkade i ASK. Jag har spelat brännboll i dessa skor vilket kanske inte är att rekommendera längre.
 
Den nordiska mytologins första man hette också ASK. Om det läste vi i skolan. Kommer ihåg jag tyckte en del berättelser var spännande, otäcka men röriga. Något att forska mer i om man har tid och lust. Till sist vill jag Tacka Sanna för en rolig fotoutmaning. Men kanske det är som det sägs ibland att saker blir vad man gör dom till. Fast det stämmer inte alltid, faktiskt.
 
 
Trevlig Helg
 
&
 
Kram
 
Maria.
 
 
 
 
#1 - - Anonym:

Trevlig helg och tack för läsningen om Ask

Svar: Roligt du tittade in. Ha det så gott.
Maria Bromander

#2 - - Karin:

Fina gamla askar som jag hoppas består en tid framöver.
Kramar Karin

Svar: Det är mitt ansvar att vara rädd om dom. Ibland är det bra inte bara slänga allt. Kram Maria
Maria Bromander

#3 - - Anki:

Fina tankar och bilder på temat! jag har också en Violask ... och en med Salmiak - de där tunna platta lakritsbitarna...
Och trädet ask tycker jag är vackert med sina vackra blad!
Önskar dig en fin helg!

Svar: Tänk det tycker jag också. Att ask är vacker menar jag fast på hösten har de sällan de där riktiga höstfärgerna. Ha det så gott!
Maria Bromander

#4 - - Helen:

Asken med de gamla glasögonen gillar jag skarpt!! Den skulle jag ställa fram som en prydnad någonstans där alla kan se den.

Svar: Bra idé. Den ska jag ta fasta på. :)
Maria Bromander

#5 - - Sara Pepparkaka:

Jag tänkte just att det vore kul att ha trädet ASK den här veckan, men jag tror inte jag sett någon ask som växer här.

Svar: Jag blev väldigt förvånad över att det var så svårt hitta en här. I en park i stan kanske det varit lättare men nu gav jag mig inte och fick väldigt mycket frisk luft på köpet. Allt gott till dig.
Maria Bromander

#6 - - Carita Liljendahl:

En sådan vacker fin liten ask på första bilden!

Svar: Det ligger i betraktarens ögon som de säger. Men även jag tycker om och är glad jag lyckades rädda den. Ha en bra dag!
Maria Bromander

#7 - - BosseLidèn:

Jag gillar alltid dina inlägg. Dessutom gillar jag både violtabletter och salta katter. Tyvärr även flera andra tablettaskar. Sådant tänkte jag på igår hos tandläkaren. Det måste vara det "sämsta" godiset. Något som varar länge. När det tas en bit då och då från fickan. Inget jag reflekterade över som barn. Givetvis höll er mamma uppsikt över er.
Lördagskram Bosse

Svar: Det har du säkert rätt i, Stackars tänder. Men godistillverkare och tandläkare tjänar pengar. Ack ack ... Roligt du gillar mina inlägg. Ha en god söndag men innan dess God natt. Kram Maria
Maria Bromander

#8 - - KajsaLisa:

Kul berättelse i text och bild, Salta katten har jag aldrig smakat, men känner igen asken. Kände på mig att asken hade med tobak att göra, men gissade på snus.

Svar: Mycket möjligt det är snus. Jag vet inte säkert.
Maria Bromander

#9 - - Anneli - A'la Foto:

Nej Askar är verkligen inte populära träd, framför allt inte i stadskärnor och samhällen där träd ofta är planterade! Där jag växt upp på landet hade vi många Askar! Det var så klart en fin tolkning men jag faller för din första bild! Så snygg! Ett snyggt stilleben med en extra tvist med glasögonen!

Svar: Den asken får jag ta fram och ha till prydnad. Nej, askar fick man minsann leta efter men frisk luft fick man. ☺
Maria Bromander

#10 - - Tove Olberg:

Dina inlägg har en kärna inbäddat, ordtolkningen dyker upp på ett härligt sätt; inget en läser i brådskan utan får tänka till:-) Det gillar jag!

Svar: Tack för uppmuntran och roligt du gillar mina funderingar. Nu önskar jag dig en fin vecka. Kram Maria
Maria Bromander

#11 - - Karin Eklund:

Din vackra gamla ask med gamla glasögon i är ett fint stilleben i mitt tycke.
Här hos mig är ask-trädet omtyckt, tydligen, för det finns många av dem :)

Svar: Roligt höra det finns askträd hos dig. Jag gillar dessa mäktiga träd och vill inte de ska försvinna. Ha en bra dag!
Maria Bromander